"Отворени очи" от Маргьорит Вайценар

"Осъждам невежеството, което цари в момента,
както в демокрацията, така и в тоталитарните системи. 
Това невежество е толкова силно, често толкова тотално, че и
зглежда системата го иска, ако не начина ни на хранене. 

Често си мисля какво би могло да бъде образованието 

ЗА ДЕТЕТО.


Мисля, че е необходимо съвсем основно познание, много просто, където детето да научи, че съществува във Вселената, на планета, чиито ресурси по-късно ще трябва да щади, че зависи от въздуха, водата, всички живи същества и че всяка грешка или насилие може да унищожи всичко.

То би научило, че хората са се изгубили във войни, които създават само други войни и че всяка страна подрежда собствената си история, така нечестно, че да подхранва гордостта си.

Бихме го научили толкова за миналото, че да се чувства свързан с хората, които са живели преди него, да им се възхищава там, където заслужават, без да ги прави идоли, нито от настоящето, нито от бъдещето.
Бихме се опитали да го запознаем както с книгите, така и с нещата от живота.
Щеше да знае името на растенията, да познава животните; без да се налага да прави дисекция , наложена на деца и съвсем млади тийнейджъри под предлог на биологията.

Бихме го научили да оказва първа помощ на пострадали; сексуалното му образование би включвало присъствието по време на раждане, психическото му образования би включвало поглед върху болестта и смъртта. 

Също, бихме му дали и простичките понятия за морал, без които животът в обществото е невъзможен, инструкции, които началните и средните училища вече не смеят да дават в тази държава.

Що се отнася до религията, ние не бихме наложили никаква практика или догма, но бихме му казали по нещо от всички велики религии в света и особено от страната, в която е, за да събудим у него уважение и да унищожим предварително предразсъдъците.

Бихме го научили да обича работата си, когато работата е полезна.
Да не бъде хванат в рекламна измама, започвайки от този, който му дава повече или по-малко прелюбодейни лакомства, приготвящи празнина и бъдещ диабет.

Със сигурност има начин да говорим с децата за истински важните неща, по-рано отколкото това се случи с нас.

Маргьорит Вайценар, 
„Отворени очи“
1980
източник:

Invitation à l'ouverture de notre Conscience
https://www.facebook.com/invitationalouverturedenotreconscience