Яна Ванкова

Преподавател по английски език

Филолог с английски и руски език, докторант по лингвистика и теория и практика на превода, преподавател и професионален преводач от английски – това са само част от компетенциите на Яна Ванкова. В допълнение тя е бивш състезател по синхронно фигурно пързаляне и настоящ съдия, а в професионалния си път е натрупала мениджърски опит в бизнес организация.

Любовта на Яна към чуждите езици и желанието да общува с деца взимат превес в работата й през последните години. Между отделните степени на висше образование и подготовката на докторска дисертация, тя трупа опит и в преподаването на деца. Отдава се на превода на детска литература, а книгата, с която печели заслужено общественото внимание, е преводът на романа за деца „Дороти и Вълшебникът в Страната на Оз”. Книгата е продължение на „Магьосникът от Оз“ и досега не е била издавана в България (http://ciela.bg/books/book/doroti-i-vlshebnikt-v-stranata-na-oz/1739).  Да превеждаш Лиман Франк Баум, една от най-обичаните истории на няколко поколения, е не само предизвикателство, но и истинска отговорност към българската публика. В момента Яна разработва своя научен труд в областта на превода на детската литература под ръководството на доц. д-р Борис Наймушин, дългогодишен ръководител на департамент „Англицистика” в НБУ и личен преводач на президента Георги Първанов.

Яна се „запознава” със Сугестопедията, докато учи за бакалавър в Нов български университет. Истински се вдъхновява обаче, когато случайността я среща с хора, преминали сугестопедично обучение.  Навлизайки в темата  тя открива, че сугестопедията обединява  професионалните й интереси с ценностите, определящи я като човек.
В момента Яна Ванкова  е сертифициран сугестопед  към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева” и преподавател по английски език във Вихровения. Тя води групи за възрастни и деца и участва в подготовката на езикови програми за най-малките.

Курсове на преподавателя

Новини и други благини от Вихровения. Общувай с лекота!

04 Февруари 2019

Tertulias en español con Julia Gisbert

прочети още
04 Февруари 2019

АНГЛИЙСКИ език за деца от 5-12 г. февруари-юни 2019г.

прочети още
28 Ноември 2018

С много радост станахме на 6 години!

прочети още